H-1659

Her kommer bildet av en bil: Opel Olympia 1935/1937-modell. Opel er et tysk bilmerke, og midten av 30-tallet var en spennende tid, ikke minst i det tyske samfunnet. Den lille østerrikeren med den rare barten hadde kommet til makta noen få år tidligere, og i 1936 skulle han gjøre sommerolympiaden i Berlin til et eneste stort propagandashow for sitt fascistregime. Det var forresten her det berømte norske «bronselaget» slo Tyskland i fotball mens hakekorsflaggene vaiet rundt arenaen. (Hitler, som vel forventet å hente hjem gullet, ble selvsagt rasende.) Opel-fabrikken ville vel være med på å feire både olympiaden og ikke minst «Føreren», og lanserte den første tyske masseproduserte bilen, Olympia-modellen.

Bildet er nok tatt sommeren 1952. Bak rattet i den sorte og skinnende blanke bilen sitter den stolte eieren, en 32-åring som hadde både ervervet seg førerkort, etter en rask innføring i manøvrering av motorvogn hos Bilsakkyndige på Notodden, og som nå til og med hadde anskaffet sitt første kjøretøy.

H-1659 hadde kommet til Norge før krigen. Den var kjøpt av en bonde på Ulefoss. Da den store krigen kom til landet hadde bonden gjemt bort bilen på låven, og der hadde den stått under de fem lange årene og unndratt seg okkupantenes oppmerksomhet. Nå hadde bonden lyst på en ny og større bil, men dette var lettere sagt enn gjort i etterkrigs-Norge. Man skulle ha en svært god grunn for å få løyve til å kjøpe bil.

Sjåføren på bildet hadde imidlertid greid å skaffe kjøpetillatelse for bil. Han var nyansatt ligningsrevisor med seks kommuner i midt-Telemark som arbeidsområde, og hadde et godt dokumentert behov for bil i jobben, men den lille og nyetablerte familien på to, snart tre personer hadde ikke råd til å kjøpe ny bil.

Hva var da mer naturlig enn at de gjorde et bytte, ligningsrevisoren og bonden: De var jo gode naboer på Fen ved Ulefoss: Bonden fikk overta kjøpetillatelsen, og kunne formodentlig kjøpe seg et stort og splitter nytt amerikansk vidunder, mens ligningsrevisoren kunne overta Opelen for en relativt rimelig penge. Og så var alle fornøyde.  

Olympia’en tjente familien i sju gode år, inntil den ble byttet ut med en Ford Taunus 12M i 1959.

Del denne siden